Submitted by admin on Sun, 02/18/2018 - 11:07

AKTA SYARIKAT 2016 : DAFTAR SYARIKAT KINI LEBIH MUDAH

Daftar Syarikat Sdn Bhd

Sejajar dengan perkembangan teknologi semasa, perbadanan Syarikat turut berevolusi dengan adanya medium seperti MYCOID dan SSM e-info, yang memudahkan urusan dan capaian maklumat Syarikat secara talian.

Terbaru, pengenalan Akta Syarikat 2016 bermula 31 Januari 2017 yang lalu dilihat sebagai langkah terbaik oleh kerajaan Malaysia khususnya Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dalam membantu dan memudahkan peniaga dan usahawan mentadbirurus syarikat.

Syarat Penubuhan Yang Lebih Mudah

Menurut Akta Syarikat 1965, minimum 2 orang penama diperlukan sebagai pemegang saham, dan dua lagi sebagai Ahli Lembaga Pengarah. Kini, syarat penubuhan Syarikat Sdn Bhd adalah jauh lebih mudah di mana hanya seorang pemegang saham dan seorang pengarah diperlukan..

Perkara ini sangat membantu, khususnya usahawan yang berdepan masalah nama disenaraihitam oleh pihak SSM gara-gara penalti dan kompaun kesalahan Syarikat terdahulu. Dengan peruntukan syarat yang baru ini, pemilik mempunyai alternatif untuk menggunapakai nama isteri atau adik beradik sebagai penama tanpa perlu pening mencari rakan niaga yang lain.

Pilihan Untuk Mengadakan Perlembagaan Syarikat

Daftar Perniagaan

Menurut peruntukan Akta yang lama, Memorandum & Articles of Association (M&A) atau Perlembagaan Syarikat merupakan dokumen yang menyatakan secara jelas aktiviti perniagaan yang boleh dijalankan oleh sesuatu Syarikat. Namun, kini Syarikat tidak lagi terbeban dengan sekatan ini di mana Syarikat boleh menjalankan apa-apa jua bentuk perniagaan yang dianggap boleh mendatangkan keuntungan selagi mana ia tertakluk di bawah jenis-jenis perniagaan yang dibenarkan oleh Akta.

Sebagai contoh, Syarikat yang pakar di dalam sektor pertanian tidak lagi terkongkong untuk terus terlibat di dalam aktiviti perniagaan yang sama, sebaliknya Syarikat kini boleh menceburi bidang teknologi maklumat sebagai pelopor pemasaran produk pertanian untuk menembusi pasaran antarbangsa khususnya di era teknologi maklumat dan digital ekonomi.

Terdapat pelbagai lagi kemudahan dan kemudahan lain yang diperkenalkan di bawah peruntukan Akta Syarikat 2016, seperti pengenalan “Superform” bagi menggantikan Borang 24, 44 dan 49 yang boleh mengelirukan, selain pemansuhan Mesyuarat Agung Tahunan yang membolehkan para pemilik perniagaan untuk menumpukan lebih perhatian terhadap perkembangan perniagaan, bukannya sibuk dengan birokrasi dan formaliti.

Akta Syarikat 2016 dilihat sebagai antara langkah proaktif kerajaan untuk menggambarkan imej Malaysia sebagai destinasi tumpuan perniagaan dan pelaburan dari luar.

Jom rakyat Malaysia, mengapa tunggu lagi? Ayuh rebut peluang dan daftar Syarikat Sdn Bhd anda sekarang bersama Daftarniaga.my

Hubungi kami hari ini.   Klik link http://www.wasap.my/60129545506/daftarniaga

atau hubungi kami di talian: 012-9545506 . 

"Harap artikel ini membantu ya.. Terima kasih "

 

Daftar perniagaan
Boleh klik link ini untuk Daftar Syarikat anda ya
  Klik >  http://www.wasap.my/60129545506/daftarniaga

Mohd Hamdi Mohd Azmee
Co-founder,
www.daftarniaga.my

#DaftarPerniagaan
#DaftarSyarikat

Stat

var sc_project=12168901; var sc_invisible=0; var sc_security="2efc005c"; var sc_https=1; var scJsHost = "https://"; document.write(""); Image removed. statcount

Statcounter DaftarNIaga.my, We welcome vistiors to stay longer :)

statcount